Sivut

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Sisusta verhoilla...

Verhovalinta riippuu paljolti tilan käyttötarkoituksesta ja luonteesta toisaalta verhon rooli ja käyttötarkoitus tilassa vaihtelee paljonkin. Verhoilla saat vaikutettua tilan luonteeseen sekä tunnelmaan.




Verhoja valittaessa kannattaa miettiä ainakin seuraavat seikat:

  • Tarvitseeko verhoja pimentämään tilaa, näkösuojaksi vai sisustukseen
  • Huomioi muu sisustus ja värit
  • Ovatko verhot tilassa se juttu vai taustalla täydentämässä kokonaisuutta
  • Onko tila matala vai korkea
  • Onko maisema se juttu ja verhot vain välttämättömät vai korostetaanko verhoja, jotta ruma näkymä jää niiden varjoon
  • Ilmansuunnat ja valon määrä tilassa
  • Verhojen ripustaminen (tanko, kisko tms)
  • Onko haluttu tyyli pelkistetty vai runsas tulisiko tilaan sivuverhot vai kappa vaiko pelkät kaihtimet taikka lamellit
  • Rullaverho, laskosverho, lamelli vai sälekaihdin vaiko sivuverhot taikka verhokappa mieti millainen on tarve ja mitkä olisi juuri tilaasi sopivimmat...
 
Verhoilla saat tilan näyttämään leveämmältä, jos kuvioinnissa on vaakakuvio esim. vaakaraidoitus tai esim. laskosverhon vaakalinjat luovat tunteen leveämmästä tilasta.
 
Jos ripustat verhot matalassa tilassa kattoon laitettuun kiskoon ja verhot ulottuvat lähes lattiaan tilan saa näyttämään korkeammalta kun se todellisuudessa on.

Kevyet ja läpikuultavat verhot tuovat keveyttä ja ilmavuutta ja esim. kiiltävät ja raskaat, kauniisti laskeutuvat verhot luksuksen tunnetta tilaan. Tummat värit tuomat tunnelmallisen, hieman hämyisen tunteen ja pienentävät tilaa, kun taas vaaleat ja esim. pastellinsävyt raikkautta ja tilantunnetta.
 
Ikkunasta näkyvän maiseman voit syrjäyttää näyttävillä ja voimakaskuvioisillä verhoilla. Toisaalta kauniin maiseman haluaa nähdä, jolloin verhot halutaan päiväsaikaan pois ikkunan edestä ja ne vain täydentää sisustusta, pimentää silloin kun nukutaan ja vaimentavat äänen kulkua tilassa. 
 
Etelänpuolella tarvitaan verhoja esim. estämään liian valon tai lämmön tuloa tilaan. Etelästä tilaan tulee lämminsävyistä valoa ja pohjoisesta taas kylmäsävyistä valoa. Värejä valitessa suosittelisin etelänpuolelle viileitä värisävyjä ja pohjoisenpuolelle lämpimiä värisävyjä.
 
Suosittelen verhokankaiden sovitusta tilassa ennen lopullisen valinnan tekoa, koska värit eivät välttämättä ole samanlaiset kuin miltä ne kaupassa näyttävät. Suuri kuvio voi olla liian hallitseva tilaan tai värisävy väärä.

Paljon kuvioita ja värejä tilassa voi luoda sekavan ja levottoman kokonaisuuden. Toisaalta yhtä väriä käytettäessä vaikutelma jää usein tylsäksi. Saman värin eri värisävyjä käytettäessä ja yhdistettynä erilaisiin materiaaleihin sekä kiiltoasteisiin saadaan tilaan mielenkiintoa. Vastaväreilläkin saa mielenkiintoisia yhdistelmiä aikaan.

Verhoihin on saatavana tänäpäivänä vaikka ja mitä tarviketta. Saat verhot jopa avautumaan kaukosäätimestä, jos niikseen tulee. Verhot saat laskeutumaan nätisti verhopainoilla ja kulmaratkaisuihin on olemassa omat kiinnitysratkaisut. 
 

Ennen verhojen/kankaan ostamista:

  • Ota ikkunan ja ikkunaseinän mitat
  • mittaa ikkunan yläpuoli ja alapuoli
  • Mittaa ikkunan sivuille jäävän seinän leveys
  • Mittaa verhotanko/verhokisko ja mahdollinen verholauta
  • Mittaa tangosta/kiskosta mitta ikkunan alalaitaan ja lattiaan
  • Jos mahdollista ota kuva tilasta ja esim. maali ja/tai tapetti näyte mukaan
Kun vaatimukset ja toiveet sekä mitat on mietitty on helpompi suunnata verho ostoksille.
 
Kangaskaupoissa autetaan kaikessa mahdollisessa verhoihin liittyvässä ja monessa paikassa on myös suunnittelu-, ompelu- ja asennuspalvelu.
 
Vinkki! Monesti marketin verhot ovat edullinen vaihtoehto ja perusverhoja voi itse tuunata persoonallisiksi napeilla, nauhoilla tai tampeilla.

Napit ja pitsinauhalenkit sekä pitsinauhatampit muuttaa perus valkoisen verhon ilmeen ja luo siitä persoonallisen.

Mun DIY-verhot
 
 
Nyt miettimään verhojen vaihtoa ja jos tosiaan ei löydy sellaisia kuin haluat voit aina tuunata tai teettää verhoista juuri sellaiset kuin haluat. Ammattilaiset auttavat mielellään valinnoissa, ompelussa ja asennuksessa.
 
-Henna-